25 d’abr. 2012

PASSEGEM AMB EL TREN "GERIÓ"


ELS NENS I NENES DE P-3, APROFITANT QUE ÉS LA SETMANA CULTURAL HEM PASSEJAT PEL BARRI VELL DE GIRONA AMB EL TREN "GERIÓ". COM ENS HEM DIVERTIT! 
Us explicarem perquè aquest tren s'anomena "Gerió".
A totes les ciutats els agrada de presumir d'antiguitat, i si pot ser, d'haver estat fundades per personatges heroics, o d'origen més o menys diví. Deixant de banda els veritables inicis històrics de la ciutat de Girona, també alguns personatges mitològics es passegen per llegendes que pretenen explicar-ne els orígens. Un d'aquest personatges es Gerió, mític fundador de Girona.
Diu la llegenda que Gerió, fill de Crisaor i Cal.lírroe, era un monstre amb tres caps que regnava a Hespèria (Cadis). En el seu intent d'engrandir el seu regne, va arribar fins al  nord de la península ibèrica on va fundar una ciutat que li va posar el seu nom: Geriona. 
I ja tenim fundador: un monstre tricèfal amb ambicions imperialistes. Però en Gerió es va enamorar de la Pirena i mireu que va passar: 


LLEGENDA D'EN GERIÓ I LA PIRENA

"Des de la Torre del Llamp podeu divisar els Pirineus. Ara fa molts anys era una plana enorme que tocava amb el Roselló. Allà hi vivia una deesa anomenada Pirena, que saltava d'un costat a l'altre de la plana. De sobte va aparèixer Gerió, un gegant de tres caps que estava bojament enamorat de Pirena. Malauradament ell no va ser correspós i enfadat va dirigir-se al Cap de Creus. Va agafar moltíssimes pedres i va tirar-les a la deesa Pirena fins que ella va morir colpejada i enterrada sota una gran quantitat de pedres. Des del cel es va veure aquell horrible crim i es van convertir aquelles pedres en llàgrimes blanques, que varem formar la neu que avui hi ha en aquestes muntanyes properes a Girona anomenades els Pirineus, en honor a la deesa Pirena. Quan arriba la primavera, Pirena, fa convertir la neu en prats verds i meravellosos per tal de que tots els gironins puguin gaudir d'una bellesa incomparable molt a prop de la nostra ciutat."


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada